Lihaskipuja?

Kaikilla tulee varmaan aika ajoin treenin jälkeen lihaskipuja. Miten sitten onnistuu välttämään ainakin pahimpia kipuja? Tähän löytyy varmaan paljon erilaisia vinkkejä, kuten venyttelyt ja muu lihashuolto, sekä kompressiotekstiilit.
Itselläni kompressiotekstiilejä löytyy erilaisia ja lihashuoltoakin teen useilla eri tavoilla.
Löysin viikonloppuna netistä yhden listauksen, jossa on 7 vinkkiä millä voit välttää tai lievittää lihaskipuja.


Tritaniumin kompressiosäärystimet 


Lämmittely on yksi olennainen keino välttyä pahoilta lihaskivuilta. Lihakset kannattaa lämmittää kunnolla ennen treeniä, mutta kannattaa välttää pitkiä venytyksiä.

Myöskään pitkiä taukoja ei kannata pitää. Esimerkiksi intervallijuoksujen vetojen välissä kannattaa jalat pitää koko ajan liikkeessä eikä jämähtää paikoilleen seisomaan tauon ajaksi.

Nestetasapainosta tulee pitää hyvää huolta ennen treeniä, mutta myös treenin aikana. Vesipullo kannattaa ottaa mukaan arkiseenkin menoon ihan samalla tavalla kuin vaikka kännykkä. Itselläni on työpöydällä koko ajan vesipullo täytettynä ja se tuleekin tyhjennettyä muutaman kerran työpäivän aikana. 

Venyttelyt pitää tehdä heti treenin jälkeen. Tuolloin tehdään lyhyet venytykset ja parin tunnin kuluttua pidemmät venyttelyt ja vaikka putkirullan kanssa rullailut. Meillä lihashuolto on ajoitettu iltaisin siihen hetkeen, kun telkkarista tulee sellaiset ohjelmat, joita seurataan viikoittain. Huoltoon menee noin 20 minuuttia ja tuossa ajassa käydään läpi se lihasryhmä, jota sen päivän treeneissä on rasitettu. 

Heti treenin jälkeen tulee myös nauttia palautusjuoma tai välipala jossa on sekä proteiinia, että hiilihydraatteja. Ja tämä kannattaa tehdä heti treenin jälkeen vaikka salilla jo eikä säästää kotiin asti. Salin jälkeen ainakin meillä menee nopeasti yli 30 minuuttia, ennen kuin ollaan kotona saakka. Omassa salikassissa on mukana palautusjuoma, joka juodaan salilla suihkun jälkeen. 


Performancen palkkaria pistaasinmakuisenaListassa oli mainittuna myös kofeiinipitoinen kahvi tai tee. Kofeiinin sanotaan lisäävän lihasten kestävyyttä. Itse en ole asiaa aiemmin miettinyt, mutta voi siinä jotain perää ollakin.

Viimeisenä mainittiin kylmä suihku, joka lievittäisi lihasten poltetta. Jossain vaiheessa juoksuharrastuksen alkuaikoina viime keväänä testasin muutaman kerran kylmä/kuumahoitoa penikoiden kivun lievitykseen ja se auttoi. Saunassa ollessa laitoin vuorotellen jalat polviin saakka kylmään ja kuumaan vesiämpäriin. Auttoi ainakin verenkiertoon. 

Näillä pitäisi päästä hyvään alkuun jos lihaskipuja tuppaa ilmenemään. Ja mieluusti uusia vinkkejä saa laittaa tulemaan 🙂


Share this post:

3 Comments
 1. Nimetön

  Hei, kommentoin nyt ehkä hieman väärään paikkaan mutta tuli tuosta jalkojen pituuserosta mieleen, että voisiko kyseessä olla ennemminkin lantion/lonkan virheasento? Tarkoitan siis, että ajatuksena hieman toisin päin kuin mitä itse kirjoitit eli lantiosi asento on väärä, mistä seuraa esimerkiksi näennäinen jalkojen pituusero. Ja yksi hyvin yleinen ongelmien aiheuttaja on SI-nivelen virheasento.

  Tässä hieman luettavaa asiasta:
  http://www.kuntonetti.org/?sivu=150

  Monesti näissä ongelmissa suositeltua korotuspohjallisia ei suositella:
  "Jalkojen pituuseron korjauskeinona on usein ehdotettu korotuspohjallista. Ainakin toisilla ihmisillä tällainen ratkaisu poistaa joitain oireita, mutta tuo mukanaan toisia. Virheellisen asennon tukeminen ei ole välttämättä hyvä ratkaisu."

  🙂 Tuli vain tällaisia ajatuksia mieleen!

 2. Tanja

  Hei, ja kiitos paljon vinkistä! Luin tuon artikkelin ja on paljon mahdollista, että kyseessä on SI-nivelen virheasento. Todella paljon yhtäläisyyksiä löysin artikkelista ja omasta vaivastani. Lonkan asennosta minulle on moneen kertaan huomautettu juoksukoulussakin. Olen käynyt tuolla jalkafysiolla vasta kaksi kertaa ja menen vielä ainakin pari kertaa. Voisinkin ensi kerralla kysäistä fyssarilta mitä mieltä hän on tuosta SI-nivelen virheasento mahdollisuudesta.

  Erittäin paljon kiitoksia vielä ja kiva, kun kävit kommentoimassa 🙂
  Mukavaa kevään odotusta ja toivottavasti viihdyt jatkossakin blogini parissa.
  t. Tanja

 3. Nimetön

  Mielestäni tuo SI-nivelmahdollisuus (tai lonkan/lantion virheasento) on hyvä ottaa myös huomioon yhtenä mahdollisuutena. En tietenkään missään nimessä kyseenalaista fysioterapeutin arvioita mutta nuo mainitsemani asiat tulivat tekstejäsi lukiessa mieleeni, kun olen tutustunut aiheeseen jonkin verran! 🙂

  SI-nivelasiaan voisi kysyä mielipidettä myös jostain muualtakin (esim. jäsenkorjaajalta), olen ymmärtänyt että aivan kaikki fysioterapeutit eivät osaa sitä välttämättä hoitaa. SI-nivelen aiheuttamat ongelmat ovat ilmeisesti myös yllättävän yleisiä!

  Kiitos, samoin mukavaa kevättä sinulle ja ennen kaikkea toivon kovasti, että ratkaisu ja apua löytyy noihin kipuihin! 🙂

Comments are closed.