Kuntoilija vai urheilija?

Olen jo jonkin aikaa miettinyt, että mikä on kuntoilijan ja urheilijan ero ja missä se raja näiden kahden välillä menee.
Jotenkin vaan en osaa mieltää itseäni urheilijaksi vaikka liikunkin paljon, treenaan säännöllisesti ja suunnittelen treenit etukäteen. Asetan myös tavoitteita joita kohti lähden määrätietoisesti kulkemaan.
Mun mielestä olen kuntoilija, koska en kilpaurheile minkään seuran riveissä eikä mulla ole henkilökohtaista valmentajaa. Ajattelin, että tässä olisi noiden kahden käsitteen raja. Mutta ei. Tai riippuu mistä asiasta lukee ja etsii vastausta.

Talvella kotimaisemissa

Mitä enemmän mietin asiaa ja tutkin sitä niin sitä enemmän sain huomata, että olin ehkä ajatellut väärin. Olenko siis aliarvioinut itseni ja muut samalla tavalla treenaavat ja liikkuvat? Olenko pitänyt itseäni ja muita huonompina kuin olemmekaan? Mielestäni urheilija on kovempitasoinen kuin kuntoilija.

Googlettamalla sanan urheilija sain sille Wikipediasta seuraavan määritelmän:
Urheilija on urheilun harrastaja tai urheilua ammatikseen harjoittava. Urheilijan on harjoiteltava monesti viikossa, melkein jopa päivittäin. Urheilu jaetaan amatööri- eli harrastajaurheiluun ja ammattiurheiluun taloudellisesti. Kilpaurheilua voi olla sekä amatööri- että ammattilaisurheilu.
Laajojen kansanryhmien harrastamaa liikuntaa kutsutaan sen sijaan kuntourheiluksi. Sillä ei ole kilpailullisia tavoitteita.

Kuntoilija sen sijaan määritellään vain kuntoilun harrastajana.

No niin. Olen siis urheilija. Vai olenko ehkä kuitenkin kuntourheilija?
Edellä mainitusti treenaan säännöllisesti kuin urheilija, mutta kilpailullisia tavoitteita ei ole. Vaikka osallistun juoksutapahtumiin, joissa mitataan matkat ja ajat virallisena ja niissä palkitaan parhaimmat, en silti näe itseäni urheilijana. Syy siihen miksi en on se, että tiedän, että en koskaan tule kilpailemaan kärkisijoista näissä tapahtumissa ja myös alussa mainitsemani syy etten kuulu mihinkään seuraan eikä mulla ole sitä omaa valmentajaa.
Kyllä. Treenaan ohjatusti ja meillä on Suomen ultrajuoksun parhaimmistoon kuuluvat ohjaajat, mutta henkilökohtaista valmennusta kisoja varten ei ole.
Tavoitteet myös ovat ihan omia tavoitteita. Ajalliset tavoitteet eivät ole mitään kärkiaikoja, mutta ne ovat mun omia ennätystavoitteita.

Kesällä lomamaisemissa

Toisaalta taas, juoksutapahtumat joihin osallistun, lasketaan urheilutapahtumiksi. Joten ovatko kaikki osallistujat tällöin urheilijoita? Mitä enemmän asiaa miettii ja mitä enemmän sitä katsoo eri tavoin, sitä enemmän menen sekaisin noiden kahden määritelmästä.
Joku viisaampi saa mielellään vastata tähän 🙂

Tällä hetkellä olen omasta mielestäni ehkä kuntourheilija 😀

Share this post:

2 Comments
  1. Anni

    Hyvää pohdintaa. Voisiko oikea vastaus olla kilpakuntoilija?

  2. Tanja

    Sehän kuulostaa aika sopivalta! Kiitos Anni ?

Comments are closed.