Kun voisi nukkua vuorokauden putkeen

Unentarve, jokaisella yksilöllistä mutta tietyt ”normit” tähänkin taitaa löytyä.

Tavoitteena ainakin tuo 7:41 tuntia unta per yö, mutta se ei aina toteudu

Itse olen viime aikoina ollut todella väsynyt ja nuutunut. Mietin kauan, että mistä se voisi johtua ja kun talviloman aikana nukuin lähes joka yö 10 tunnin yönet ja päivällä vielä puolentoista tunnin päiväunet niin aloin miettiä, että kaikki ei ole kunnossa.
Varasin heti töihin päästyäni ajan työterveyteen jossa todettiin, että astmalääkitys ei ainakaan ole kohdillaan. Olen syyskuusta lähtien ollut kipeänä vähintään kerran kuukaudessa, välillä useamminkin. Aina on kyseessä ollut kurkkukipua tai muuten flunssaa ja kuumetta. Olen pitänyt taukoa liikunnasta aivan kuten on suositeltu ja viikon treenien jälkeen on flunssa taas iskenyt.
Tämä kertoo siitä, että keuhkot eivät ole kunnossa ja astma ei ole tasapainossa. Keuhkoissa on ollut pieni tulehdustila päällä koko ajan.
Lääkäri määräsi vahvemman lääkkeen ja siitäkin alkuun tupla-annokset, kunnes tulehdustila on ohi. Olen nyt viikon ajan ottanut enemmän lääkettä ja PEF-mittauksen arvot ovat parantuneet jo jonkin verran. Hyvällä tasolla ne ei kuitenkaan vieläkään ole. Onneksi sain kuitenkin luvan treenata, omaa kroppaa kuunnellen. Ihan vertailuksi, niin kun astma oli aisoissa niin PEF-arvot oli noin 460 pintaan, kun taas nyt arvo on välillä ollut aamulla ennen lääkkeen ottamista 320-340. Lääkkeen kanssa se nousee 400-420. Sunnuntaina aamulla arvo oli ennen aamulääkettä 380 ja lääkkeen jälkeen 420.

Vähäistä on syvä uni

Tarkkailua pitää tehdä vielä viikko ja maaliskuun puolivälissä taas viikon ajan, jonka jälkeen lääkäri soittaa ja tarkistaa tilanteen. Lisäksi varattiin jo valmiiksi aika astmahoitajalle huhtikuun alkuun. Näillä saadaan toivottavasti keuhkoja vähän parempaan kuntoon ja juoksu alkaa taas kulkea.

Miten sitten tuo unentarve? Jotkut pärjäävät todella lyhyillä yöunilla, mutta itse kuulun niihin, jotka vaativat vähintään sen 7,5-8 tuntia yössä. Ja pakko myöntää, että usein unet jäävät viikolla lyhyemmiksi. Viikonloppuna sitten paikkailen nukkumalla pidempään ja välillä myös päiväunia. Tämä on yksilöllistä ja keskiarvo taitaa olla aikuisella jossain 7,5 tunnin paikkeilla. Lapset toki vaativat enemmän unta ja aivan pienet, alle vuoden ikäiset lapset voivat helposti nukkua 14-18 tuntia.

Yöunien aikana elimistö palautuu ja aivot puhdistuvat, olo on aamulla virkeä ja levännyt. Yön aikana olet saanut tarpeeksi unta jos et päivän ja illan aikana nukahtele.
Voiko omaa unentarvettaan mitata jotenkin? Kyllä voi, mutta se on hyvä tehdä loma-aikaan, jolloin sinun ei tarvitse laittaa herätystä aamuille ja voit nukkua niin kauan kuin keho sitä vaatii.

Miten se sitten tehdään? Tähän löysin jokin aika sitten netistä hyvän ohjeen.

* Älä juo illalla kahvia tai muuta piristävää juomaa, alkoholia ja pyri välttämään ulkoa kuuluvaa melua.
* Mene nukkumaan normaaliin aikaan.
* Älä laita herätystä, vaan nuku niin kauan kunnes heräät itse.
* Merkitse muistiin kuinka kauan nukuit.
* Toista tämä viiden vuorokauden ajan tai siihen saakka, että alat itse heräämään aamuisin suunnilleen samaan aikaan.

Useimmiten 2-3 ensimmäistä päivää nukut pidempään jos sinulla on univajetta. Viimeiset päivät alkavat jo olla lähempänä normaalia unirytmiä.
Vältä testin tekemistä jos kärsit stressistä, koska se taas voi vaikeuttaa unen saantia illalla ja aiheuttaa myös heräilyä kesken yöunien.

Keskiarvo tämän viikon ajalta on noin 40 minuuttia alle 8 tunnin tavoitteen

Itselläni on käytössä Suunnon Spartan Sport Wrist HR urheilukello, joka mittaa myös unta ja mittasinkin nyt muutaman yön ajan unenlaatuani. Tässä on nyt ohessa kuvia mittauksista. Eihän tuo ihan koko totuutta kerro, mutta uskoisin, että se on hyvin suuntaa antavaa.

Miten te muut, mietittekö yleensä nukkumista ja unen laatua?

Share this post:

2 Comments
  1. Susanna

    Nukkumista mietin paljonkin ja nyt kun vihdoinkin olen pääsemässä eroon ajatuksesta "milloin pääsen seuraavaksi nukkumaan", on unirytmi tasaantunut. Aikalailla kymmeneltä menen nukkumaan joka ilta ja herään arkisin kuudelta ja viikonloppuisin 7-8 maissa ilman kelloa. Unenlaatu on stressistä johtuen ollut surkea ja toivon saavani siihen nyt muutosta työpaikan vaihdolla.

  2. Tanja

    Toivottavasti tuo uusi työpaikka tuo tarvittua muutosta 🙂
    Itse nukun sikeästi, jopa sohvalla päiväunien aikaan, en herää vaikka mies katsoo telkkaria vieressä.
    Ja ylläri, taas kerran flunssassa ja lääkärille menossa tänään.

Comments are closed.