Juoksutekniikka on hyvä tarkistaa välillä

Juoksutekniikka vinkkejä välillä tulossa, ota tästä muutamat vinkit matkaan kevään ja kesän lenkeille. Yleisesti hyvän ryhdin pitäminen juostessa on haasteellista, hyvän ryhdin pitäminen juostessa on pitkälti lantionalueen lihasten hallinnasta sekä voimista riippuvainen tekijä. Monella hyvä juoksutekniikka saattaakin jäädä kiinni lihaskunnosta, tämän takia juoksijan onkin hyvä tehdä säännöllisesti varsinkin keskikehon lihaskuntoharjoitteita. Samoin liikkuvuuteen kannattaa panostaa, myös yläkropan koska paljon monella saattaa esimerkiksi olla toimistotyön takia niin kova jännitys hartioissa päällä, että tämä rajoittaa käsien käyttöä juostessa ja samalla myös vaikeuttaa hengitystä juostessa.

juoksutekniikka

Juoksutekniikka ja vinkit siihen

  • Lantio ylhäällä. Juostessa lantion tulisi pysyä ylhäällä askeleen päällä, näin ollen myös askelkontakti alustaan pysyy myös lyhyenä. Mikäli lantio tippuu ja tulee ns. ”istuva asento” vie se tehoa askelluksesta ja samalla jää pakaran ja takareisien isojen lihasten tuottama voima hyödyntämättä.
  • Hartialinja rentona. Pidä hartiat rentoina juostessa ja alhaalla, älä siis jännitä niitä ja nosta olkapäitä korviin. Käsien tehtävänä juostessa on rytmittää jalkojen liikettä ja tasapainottaa juoksua.
  • Pidä hyvä ryhti ja lantion asento. Juostessa on hyvä muistaa pitää hyvä ryhti ja kannatus, samalla hieman kehoa eteenpäin kallistuneena. Älä kuitenkaan kallista taivuttamalla vain yläkroppaa eteenpäin vaan koko keho ja pidä samalla keskikeho aktiivisena ja lantio ylhäällä.
  • Oikea askellus. Älä harpo, muista pitää riittävän tiheä askellus, oikea askellus on noin 90 askelparia minuutissa. Askel myös tippuu jokaisella askelluksella lantion alle, näin askelluksesta saadaan rullaavaa ja taloudellista.
  • Liike tapahtuu juostessa suoraan eteen ja taakse. Kaikki ylös ja alas tapahtuva pomppiminen tai vartalon sekä käsien sivuttainen liike kannattaa karsia, tämä syö turhaa energiaa juostessa.

Tässä oli lyhyesti meidän vinkit juoksusta ja juoksutekniikasta. Toivottavasti sait jotain uutta vinkkiä juoksemiseen näistä. Jos jäit kaipaamaan jotain niin ole toki yhteydessä ja muista jos lähdet harjoittelemaan tekniikkaa niin se ei muutu hetkessä. Kroppa on tottunut tekemään asioita tietyllä tavalla ja mikään ei muutu hetkessä, uuden oppiminen vaatii noin 10 000 toistoa niin ole itsellesi armollinen äläkä odota muutosta heti jos nyt lähdet jotain hiomaan juoksutekniikassa.

Youtube-kanavaltamme löytyy myös hieman vinkkejä juoksuun ja varusteisiin, ota kanava seurantaan varsinkin jos polkujuoksu kiinnostaa. Löydät kanavamme tästä. Aiemmat juttumme juoksutekniikasta löydät tästä ja tästä.

Share this post: