Juoksukenkiä testaamassa

Uusia juoksukenkiä tarvitsee tiuhaan tahtiin, kun juoksee paljon. Usein tulee käveltyä kaupassa suoraan sen vanhan tutun brändin ja mallin luo. Itselle vieraan brändin ja mallin ostaminen on aina riskialtista, koska vaikka se kaupassa tuntuu kuinka hyvältä jalassa, et koskaan tiedä miltä se tuntuu juostessa. Näin ainakin olen itse kokenut tämän.
Juoksuharrastusta kolme vuotta sitten aloittaessani en tiennyt juoksusta mitään ja vielä vähemmän siitä millaiset kengät olisivat hyvät. Ensimmäiset kengät valitsin hinnan ja värin perusteella. Virhe. Niillä juoksin pari kuukautta ja jopa ekan puolikkaan, mutta penikat kipeytyivät niin paljon, etten pystynyt juoksemaan. Piti ostaa uudet. Yritin kokeilla niitä kaupassa parhaani mukaan, mutta olin vieläkin liian noviisi. Tossu sopi hyvin jalkaan ja oli ihan mukava juostessa uutena, mutta jo muutaman kuukauden juoksemisen jälkeen ne tuntuivat liian suurilta, leveiltä.

Tässä ihan ensimmäiset juoksukengät, Puman joku malli

Sekä niiden seuraajat, Nike Zoom Fly:t

Kyselin hieman juoksukoululaisilta ja ohjaajilta millaiset kengät voisivat olla minulle hyvät. Ehdotuksia tuli erilaisia, melkein kaikkien mielestä se oma suosikki oli paras. Niin tietysti. Ei kai kukaan huonolla kengällä juoksisikaan. Jotenkin päädyin testaamaan Adidaksen Adios Boosteja ja ensimmäisenä hämmästyin sitä miten kevyet ne oli jalassa. Niistä tuli omat suosikkikengät ja niillä juostiin koko ajan. En omistanut toisia kenkiä.
Jossain vaiheessa nämä Adiokset alkoivat olla loppuun kulutetut ja välillä ne tuntuivat ehkä myös hieman ahtailta. Oli aika ostaa uudet niiden tilalle.
Tulin testanneeksi Adidaksen Boston Boostia. Ne tuntuivat melkeinpä vielä paremmalta jalassa kuin Adiokset ja päädyin ostamaan Bostonit ja puoli kokoa suuremmat kuin nuo edeltäjät.

Adidas Adios Boost

Adidas Boston Boost

Kengät lähdössä Tallinnaan puolimaratonille

Jossain vaiheessa juoksumatkat alkoi pidentyä hieman, koska suunnitteilla oli juosta maratoni. Tällöin sain suosituksen ostaa toiset juoksukengät pidempiä kevyitä lenkkejä varten. Ostin yhdet Adidaksen kengät, koska olin aiemmin todennut merkin mallit hyviksi ja koska ne oli suhteellisen edullisetkin. Virhe taas. Ne eivät istuneet jalkaani sitten ollenkaan. En saanut askellusta kulkemaan niillä ja ne tuntuivat kömpelöiltä. Ne jäivät käyttämättä tai sitten käytin niitä koiran kanssa liikkuessa. Piti löytää niille korvaaja. Kävin testaamassa varmaan kymmentä paria, kunnes lopulta testasin jalkaan New Balancen Vazeen jotain mallia, niitä missä on olympiarenkaat. Ilmeisesti Suomen Olympiajoukkueen käyttämä kenkä myös. Se sopi jalkaan hyvin. Kenkä oli leveämpi lestiltään kuin Adidas, mutta oli juuri oikea kenkä itselleni pitkiä lenkkejä varten ja varsinkin kesäkuumalla, kun jalka turpoaa normaalia enemmän, oli leveästä lestistä hyötyä. Kenkä myös rullasi hyvin ja oli kevyt.
Niillä on tullut juostua monia lenkkejä ja paljon kilometrejä.

New Balance Vazee

Toiset suosikkini Adidaksen Boston Boostit tulivat viime syksynä Tallinnan maratonin jälkeen tiensä päähän. Niissä on vaimennus päässyt huononemaan ja sen tuntee hyvin juostessa. Ostin syksyllä uudet juoksukengät ja arvoin Bostoneiden ja Adioksien välillä kauan ja lopulta väri ratkaisi. Halusin ostaa kengät silloin heti ja Bostoneista oli tarjolla vain ihan vaaleanpunainen kenkä, ei pinkki vaan haalea vaaleanpunainen. Adioksista taas oli liila kenkä, joka miellytti silmääni enemmän kuin vaaleanpunainen, joten ostin Adiokset.

Ylemmät Bostonit ja alemmat Adiokset

Nyt on tullut hetki, kun pitäisi pikkuhiljaa löytää Adioksien rinnalle myös toiset nopeat ja mahdollisesti kisakengät. Olen kuullut, että olisi hyvä välillä vaihtaa kenkää, jotta toinen kenkä palautuu juoksusta paremmin ja tietysti myös oman jalan kannalta olisi hyvä olla pari eri vaihtoehtoa.
Huhtikuun alussa Vauhtisammakolla oli juoksumessut ja pääsin tuolloin testaamaan New Balancen ja Hoka One Onen juoksukenkiä jalkaan ja New Balancen Fresh Foamin yksi malli tuntui todella hyvältä. Tuolloin myös Hokan Clayton 2 oli erittäin hyvän tuntuinen jalassa. En kuitenkaan päässyt testaamaan kenkiä juostessa tuolloin, koska olin flunssassa ja olin saanut lääkäriltä totaalisen juoksukiellon.

Hoka One One Clayton 2

Hoka One One Clifton 3

Sain kuitenkin uuden mahdollisuuden testata Hokan kenkiä viime viikon torstaina Vauhtisammakon treeneissä, kun samalla kertaa oli Hoka One Onen edustaja kenkien kanssa paikalla.
Ensimmäisenä vedin jalkaan aiemmin hyväksi toteamani Clayton 2:t, mutta yllätyin. Ne eivät tuntuneetkaan juostessa yhtä hyviltä, kuin olin viimeksi ajatellut. Niissä oli joku koroke jalan holvikaaren kohdalla, joka itselläni painoi holvikaarta liikaa ja ajattelin, että pidemmillä matkoilla se alkaisi hangata ikävästi. Muutama juoksukaveri kuitenkin ihastui kenkään täysin ja taisi joku jopa jo käydä ostamassakin sellaiset.
Seuraavaksi vedin jalkaan Clifton 3:t, jotka edellisellä kerralla olivat tuntuneet liian kapeilta lestiltään. Yllätyin taas. Ne tuntuivat todella hyviltä jalassa. Vielä testijuoksun jälkeenkin olin sitä mieltä, että ne olisivat hyvä valinta, kun seuraavan kerran olen ostamassa pidemmän matkan kenkää.
Ja vaikka kenkä on aika massiivisen näköinen, painaa se kuitenkin vain 215 grammaa,  vertailuna Adidaksen Boston Boost, joka on huomattavasti siromman näköinen ja painaa 218 grammaa. Paino tietysti hieman riippuu kengän koosta, mutta nämä painot taisivat olla 42 kokoiselle kengälle.

Miten mahtavaa olisikaan jos aina juoksukenkiä ostaessasi voisit käydä testilenkillä ja näin saisit tuntumaa kenkään kunnolla?
Seuraa Vauhtisammakon Facebook-sivua, niin saat vinkkiä tällaisista tilaisuuksista ainakin Turussa, Helsingissä ja Tampereella.

Share this post: