Juoksu, varusteet ja energia kesähelteellä

Juoksu on lajina siitä hyvä, että sitä voi harrastaa milloin vain. Ei ole väliä onko syksyn sateet, talven kylmyys vai kesän helteet, kunhan muistat ottaa säätilan vaihtelut huomioon myös treenatessa. Juoksu on keholle paljon rasitusta aiheuttava liikuntamuoto, koska siinä ei ole mitään erityisiä apuvälineitä. Esimerkiksi pyöräilyssä pyörä vie eteenpäin, kunhan polkee. Ja tällä en tarkoita etteikö pyöräilykin olisi rasittavaa liikuntaa, vaan sitä, että siitä ei tule samaa iskutusta kuin juoksusta. Juostessa jalat kannattelevat koko kehoa yhdessä keskikehon kanssa ja jalkojen tehtävä on myös viedä liike eteenpäin.

Juoksu ja varusteet kesällä

Juoksu ja varusteet sekä treenit kesällä voi erota joltain osin syksyn ja talven juoksuista. On toki niitä, jotka juoksevat vuoden ympäri lyhythihaisessa paidassa ja shortseissa, mutta uskallan väittää, että valtaosa meistä vetää pitkät trikoot jalkaan viimeistään, kun lämpötila lähenee +5 astetta. Keväällä taas aletaan keventää, kun lämpötilat kohoavat ja nautitaan siitä tunteesta, kun ei tarvitse laittaa useaa vaatekertaa päällekkäin. Itse ainakin olen niin kesäihminen että nautin juoksemisesta shortseissa ja topissa.

Ainoat joihin en tee suuria muutoksia talven ja kesän välillä on juoksukengät ja sukat. Viime talvi oli poikkeuksellinen eikä täällä etelässä ollut lunta juuri nimeksikään kuin erittäin lyhyitä pätkiä. Pyrin juoksemaan koko talvenkin normaalit juoksukengät jalassa ja nastakengät kaivan esille polkujuoksua varten ja äärimmäisissä olosuhteissa eli pääkallokelillä maantielle. Olen mukavuudenhaluinen ja haluan myös säästää jalat turhilta kovilta iskutuksilta, joita voi nastakenkien käytöstä tulla.

Juoksusukat

(Sisältää * mainoslinkkejä)

Juoksu aiheuttaa pitkillä matkoilla varsinkin jaloille paljon rasitusta. Lihakset ja nivelet joutuvat koville, mutta myös jalkaterien iho on kovalla koetuksella. Kesäkuumalla jalka hikoilee kengän sisässä ja syksyllä ja talvella voi jalat kastua helposti. Juoksukenkien lisäksi hyvät sukat on tärkeät meille. Kumpikaan ei halua rakkoja jalkoihin, sillä ne on kivuliaat kauan ja pahimmillaan voivat tulehtua ja juoksuun tulee taukoa. Jarkolla vielä diabeteksen vuoksi on jalkojen hoito erittäin tärkeää eikä rakkoja saisi tulla. Viime vuonna saatiin testiin meidän ensimmäiset * 1000 Mile -urheilusukat. Mietittiin, kun he mainostivat, että säästyttäisi rakoilta näiden sukkien avulla. Laitettiin sukat koville, juostiin pitkiä matkoja kelissä kuin kelissä. Juostiin lyhyempiä matkoja kovaa vauhtia. Berliinin maratonilla satoi vettä lähes koko juoksun ajan, mutta ei rakon rakkoa eikä edes pieniä hiertymiä tullut. Kesällä yksi parhaista sukista on ollut * 1000 Mile Breeze Lite -urheilusukka, jossa on kaksikerroksinen sukka. Tämä Breeze Lite pitää jalan kuivana ja viileänä juoksun ajan. Sisempi sukka on valmistettu kuiduista, jotka on suunniteltu antamaan sukalle paras mahdollinen hengitettävyys. Lisäksi tuo kaksikerrosrakenne vähentää jalan ja kengän välistä kitkaa, vähentää kulumista ja estää rakkuloita.

Viileyttä jalkoihin, 1000 Mile Breeze Lite -urheilusukasta

Juoksu saa aikaan myös iskuja jalkapohjan ja pohkeiden alueelle. * 1000 Mile -urheilusukista löytyy erilaisia sukkia joissa näitä asioita on otettu huomioon. Löytyy lisäpehmustetta kantapään ja akillesjänteen kohdalta, on kompressiota ja myös eri pituisia sukkia. Poluille hieman pidempivartisia nilkkasukkia, maantielle ja muuhun treenaamiseen lyhytvartisia nilkkasukkia ja polvipituista kompressiota

Joko olet testannut 1000 Mile -urheilusukkia? Jos et, niin nyt kannattaa laittaa tilaukseen, sillä saat -20% alennuksen koodilla HeleäLunta20 heinäkuun loppuun saakka Luntago.fi -verkkokaupasta.

Juoksu, energia ja nesteytys

Kesällä lämpimässä kelissä juokseminen ja muu liikunta vaativat toimenpiteitä myös energiansaannin ja nesteytyksen osalta. Jonkin verran sivusin asiaa jo toukokuussa ensimmäisten lämpimien kelien aikaan täällä. Nyt, kun ollaan saatu nauttia erittäin lämpimistä keleistä viimeisten viikkojen ajan on saanut huomata erityisesti nesteytyksen tärkeyden. Ja tämä ei koske ainoastaan juoksua vaan myös pyöräillessä ja muissa treeneissä tulee nauttia nestettä ja energiaa yhtälailla. Itse olen juonut vettä entistä enemmän, mutta usein lisännyt elektrolyytteja veteen ettei tulisi huuhdottua kehoa aivan ”puhtaaksi”. Pitkillä lenkeillä otan huomioon myös suolan, joka auttaa pitämään krampit poissa. Nesteytyksen lisäksi olen kuunnellut kehoa ja lyhentänyt lenkkejä tai hiljentänyt vauhtia tarpeen vaatiessa. Joinakin päivinä olemme vaihtaneet yhden pitkän lenkin kahteen lyhyempään, toinen aamulla ja toinen illalla, kun on vähän viileämpää. Olen jopa alle tunnin lenkeille ottanut mukaan nesteitä ja lisäenergiaa, auttaa palautumisessa ja helpottaa muutenkin lenkin edetessä auringon alla. Juoksuliiviä en ole käyttänyt kuin pitkillä lenkeillä, sillä se hiostaa aina jonkin verran ja nostaa kehon lämpötilaa. Nesteet olen lyhyemmillä lenkeillä laittanut juoksuvyöhön pienessä 250 ml pehmytpullossa. Tuo määrä on toistaiseksi riittänyt tunnin mittaisilla lenkeillä.

Miten sinä olet huomioinut hellekelin omissa juoksuissasi?

Share this post: