Juoksu || juoksuvinkkejä!

Koska blogimme on vahvasti juoksublogi, niin saamme paljon kysymyksiä liittyen juoksemiseen ihan laidasta laitaan.

Tällä kertaa tulee vastauksia ja vinkkejä enemmän juoksuharrastuksen aloittamiseen liittyvissä asioissa sekä motivaation ylläpitämiseen.

Aloita juoksu maltilla

Mikäli et ole aiemmin juossut tai viime kerrasta on jo vierähtänyt tovi, niin hidaskin hölkkä ja juoksu voi tuntua pahalta. Muista siis lähteä liikkeelle maltilla ja kroppaasi kuunnellen. Lihaskipua varmaankin tulee alussa, mutta muista että liika on liikaa. Lähde siis liikkeelle ennemmin reippaalla kävelylenkillä ja ota siihen mukaan hieman juoksua. Aloita vaikka alkuun niin että kävelet 4min ja juokset 1min. Kasvata juoksua ja sen määrää hiljalleen.

Panosta juoksutekniikkaan

Juoksu on myös tekniikkalaji, hyvä ja taloudellinen juoksutekniikka sekä askellus tekevät juoksusta kevyempää ja niin myös ehkäisevät rasitusvammoilta sekä loukkaantumisilta.
Tässä jos missä suosittelen juoksukoulua, tämä auttaa sekä tekniikassa ja antaa myös hyvää lisämotivaatiota juoksemiseen. Katso lisää Vauhtisammakon juoksukoulu

Oikeanlaiset juoksukengät

Kenkien hankinnassa suosin turvautumaan ennemmin ammattilaisen apuun liikkeessä kuin tilaamaan sokkona netistä juoksukenkiä, parasta on tietenkin jos vielä pääsee testaamaan juoksukenkiä juoksussa ennen ostamista. Juoksukenkiä hankkiessa kannattaa ottaa huomioon mihin tarkoitukseen ne tulevat, mikäli juokset asfaltilla ja rauhallisesti kannattaa kiinnittää huomiota vaimennukseen. 
Mikäli jos taas haet vetokenkiä ne voivat olla kevyet ja vähemmän vaimennetut. Yksillä juoksukengilläkin pärjää, mutta suosittelen että olisi kahdet erilaiset. Koko kannattaa myös katsoa oikein kun hankit juoksukenkiä, muista että isovarpaan ja kengänkärjen väliin olisi hyvä jäädä noin 1-2 cm tilaa.

Juokse monipuolisesti

Muista antaa kehollesi monipuolisesti ärsykkeitä. Älä siis aina juokse sitä samaa lenkkiä tai tasavauhtista lenkkiä. Vaihtele vauhteja ja pituuksia rohkeasti ja lähde välillä uusiin maastoihin treenaamaan tai kokeilemaan vaikkapa porrasjuoksua

Juokse oikeata vauhtia

Varmasti yksi suurimpia virheitä juoksussa on se, että peruskuntolenkit juostaan liian kovaa ja liian kovilla sykkeillä. Mikäli haluat kestävää kehitystä niin muista, että juoksussa kehittyminen vaatii hyvät pohjat. Tämän takia pk-lenkit kannattaa mennä oikeasti matalalla sykkeellä, vaikka sitten joutuisi kuinka paljon tiputtamaan vauhtia ja/tai kävelemään välillä. Suosittelen myös määrällisesti tekemään näitä lenkkejä viikosta eniten.

Mistä motivaatio juoksemiseen

Liity juoksukouluun, ilmoita itsesi juoksutapahtumaan, merkitse kalenteriin oma juoksuohjelmasi tai sovi vaikka kaverin kanssa päivät jolloin juoksette. Nämä kaikki varmasti auttavat ylläpitämään motivaatiota juoksemiseen.

Youtubessa nyt muuten vinkkejä polkujuoksutekniikkaan,  katso videolta vinkit siihen!

IG
Facebook

Share this post: