Juoksu ja pukeutuminen kelien viilentyessä

(Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä)

Juoksu ja pukeutuminen syksyllä herättää keskustelua viimeistään siinä vaiheessa, kun kelit alkavat viilenemään. On niin outoa, että keväällä riisutaan nopeasti vaatekertoja pois, kun lämpötilat pääsevät yli +5 asteen ja syksyllä taas +10 asteen alle mentäessä pitäisi olla monta kerrosta päällekkäin. Osittain tuohon ehkä vaikuttaa se, että talvella ollaan totuttu kylmään ja ilmojen lämpötila koetaan erilaisena kuin lämpimän kesän jälkeen syksyllä.

Hyvänä esimerkkinä juoksupukeutumiseen voi ottaa vaikka HCRD tapahtuman, jossa mekin juoksimme pari viikkoa sitten. Aamu oli viileähkö ja tulihan siinä ennen starttia melkein vilu shortseissa ja lyhythihaisessa paidassa, mutta tiesin, että juoksuun päästäessä varsinkin, kun lähdetään puolikkaalle, nousee vauhti ja keho lämpenee nopeasti. Säätiedotus oli myös luvannut, että aurinko tulee esille juoksun aikana ja vain 5 minuuttia startista se jo pilkisteli pilvien välistä. Matkan aikana useampi kommentoi, että olisipa tajunnut laittaa kevyemmin vaatetta, koska oli aivan läkähtymäisillään. Enkä ihmettele, kun matkaan oli lähdetty jopa pitkähihainen paita ja juoksutakki päällä, joillakin oli lisäksi ohutta pipoa.

Miten arvioida oikea vaatetus?

Juoksu on siitä hyvä laji, että sykkeen kohotessa keho lämpenee nopeasti. Mutta jos olet pukenut päällesi liikaa voi kehonlämpö nousta liikaa ja syke nousee entisestään. Muistan itsekin ihan ensimmäisenä juoksutalvena miten juoksutreeneissä olin -5 asteen lämpötilassa laittanut päälle tuplatrikoot, paksumman pitkähihaisen paidan sekä softshell takin sekä tietysti hanskat ja pipon. No, varmaankin arvaatte miten kävi? Ensimmäisen kilometrin jälkeen kirosin takin alimpaan kastiin, olisin halunnut heittää pipon ja hanskat mäkeen, mutta ohimoilla oli jo hikikarpaloita ja selkäkin ihan märkä, joten nyt oli myöhäistä lähteä kuorimaan kerroksia.

Pari vuotta sitten, kun talvi oli täällä etelämmässä osassa suhteellisen leuto, juoksin läpi talven ohuella juoksutakilla lukuunottamatta aivan satunnaisia kertoja, kun ohjauksiin laitoin paksumpaa. Ohjauksissa asia on aivan eri, koska joitakin ryhmiä ohjatessa tehot ovat itselleni sen verran matalat, että voi tulla vilu. Ja usein ohjataan pari eritasoista tuntia peräkkäin niin voi olla hyvä ottaa mukaan hieman ylimääräistä kevyempää treeniä varten ja vähemmän sitten kovempaan treeniin. Viime talvi taas oli hieman normaalia viileämpi ja runsaslumisempi, joten silloin varustus oli sen mukainen.

Aika hyvä nyrkkisääntö lämpötilojen mukaan vaatetuksen arvioimiseen on lisätä mittarin näyttämään lukemaan +10 astetta. Eli jos mittarissa on -5 astetta, pukeudu kuin olisi +5 astetta. Tästä syystä voit usein syksyllä nähdä meidät juoksemassa shortseissa, kun mittari näyttää +5 astetta. Ja kokemuksesta voin sanoa, että juoksu on huomattavasti kevyempää, kun vaatteita on vähän kevyemmin.

Panosta juoksuvaatteiden laatuun

Olen huomannut vuosien mittaan, että juoksuvaatteissa ja kengissä kannattaa panostaa laatuun. Tärkeimpiä ominaisuuksia omasta mielestäni on kankaan hengittävyys sekä kestävyys ja vaatteen istuvuus. Plussaa on aina jos vaate hengittää ja sen lisäksi pinta on vielä vettä hylkivä. Nyt en tarkoita täysin vedenpitävää vaan sitä, että kevyessä tihkusateessa vesipisarat jäävät kankaan pinnalle. Kaatosateessa voikin jo laittaa kuoritakkia päälle, vaikka silloin kannattaa huomioida, että se ei hengitä yhtä hyvin kuin normaali takki. Kesällä en käytä kuoritakkia kuin aivan ääriolosuhteissa, viime kesänä en tainnut kertaakaan juosta kuoritakissa.

Paidat ovat itselläni aina teknistä kangasta, en oikeastaan koskaan juokse perus t-paita päällä, koska se useimmiten aika paksua neulosta eikä hengitä kovinkaan hyvin. Talvisin luotan merinovillaisiin teknisiin paitoihin, kun pakkaset kiristyvät, muuten pärjää aivan hyvin hyvällä teknisellä paidalla. Trikoissa valitsen kelien viiletessä joko normaalit trikoot ja alle teknisen kerraston tai paksummat talvitrikoot. Ohjauksia varten minulla on myös windstopperilla varustetut talvitrikoot.

Sukat ovat tärkein varuste istuvuudeltaan ja viimeiset vuodet meillä on ollut käytössä *1000 Mile -sukkia, jotka on todettu lyömättömiksi. Materiaali on pehmeää ja kestävää. Sukat istuvat jalassa todella hyvin. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin se, että huomaat kesken lenkin, että sukka on liukunut kantapään alle tai kiertyy varpaiden ympäri ja alkaa hangata. Näitä ongelmia ei ole ollut edes ultrapolkujuoksussa vaan sukat toimivat juuri niinkuin niiden pitää. Kesäksi näitä löytyy ohuemmalla materiaalilla ja talveksi voi laittaa paksumman tuplakerrossukan, tosin tuplakerrossukkaa on myös kesäkäyttöön. Näitä sukkia pääset nyt ostamaan -20% alennuksella koodilla HeleäLunta20, klikkaa vaan itsesi Luntago.fi

Luottosukat

Muista varusteista talven tullen esiin kaivetaan otsapannat, tekniset pipot, hanskat ja Buffit, jotka toimivat niin kaulan ympärillä kuin päässäkin. Heijastinliivi on myös hyvä lisä ja niitäkin löytyy nykyään paljon erilaisia.

Talvella juoksu ja kengät

Meiltä kysytään usein millaiset kengät kannattaa hankkia talveksi. Me juostaan lähes koko talvi normaalit juoksukengät jalassa, joskus aivan pääkallokelillä voi nastat olla jalassa ja poluilla ehkä useammin. Nastakenkä on kova jalkapohjille, koska kengän kova metallinen nasta iskeytyy kovaan alustaan jokaisella askeleella. Ja ilman nastaa pärjää pitkälle, kun juoksutekniikka on kunnossa. Kevyt ja nopea kosketus alustaan on hyvä opetella. Useimmiten kävellessä kaatuu helpommin kuin juostessa, koska askel viipyy alustassa kauemmin. Paksumpia kenkiä ei välttämättä tarvitse, koska jalat lämpenevät juostessa hyvin ja Goretex-kenkä taas ei välttämättä hengitä juostessa riittävän hyvin. On eri asia lähteä pitkälle kävelylenkille ja laittaa hyvin suojaavat lämpimät kengät. Myös märällä juostessa varsinkin poluilla kannattaa muistaa, että perus polkujuoksukenkä useimmiten päästää veden nopeasti ulos jos sitä pääsee kenkään, mutta Goretex-kengästä vesi ei pääse pois. Nämä kaikki ovat tietysti makuasioita ja jokainen tekee, kuten tuntuu parhaalta.

Joko luit tämän postauksen polkujuoksuvarusteista?

Share this post: