Aamutreenit vai iltatreenit, kumpi parempi?

Aamutreenit vai iltatreenit, miten ajoittaa?

Yhtä ainoaa oikeaa tapaa ei ole ja yhdelle meistä toimii aamu ja toiselle ilta tai ehkä jopa päivätreeni on jollekin se paras mahdollinen. 

Itse olen huomannut, että aamutreeni antaa hyvän energisen startin päivään ja loppupäivän voi hyvin keskittyä tekemään muuta. Voi lähteä hyvillä mielin kohti työpäivää, kun treeni on tehty. Lisäksi aamutreenistä voi olla hyötyä unirytmin kanssa sillä illalla tehty kovempi treeni voi vaikeuttaa nukahtamista jos keho käy vielä vähän ylikierroksilla. 

Usein myös aamulla on virkeimmillään tekemässä treeniä, kun taas illalla voi työpäivän jälkeen olla energiataso alhaalla ja on suurempi riski sille, että treeni jää tekemättä tai se tehdään puolitehoilla. Kuitenkin aamutreeni kannattaa lähteä tekemään vain jos olet nukkunut hyvät 7-8 tunnin yöunet etkä ole pahasti aamu-uninen, sillä tällöin alat helposti kerryttämään univelkaa itsellesi. 

Juoksun osalta tosin aikaiset aamut ovat minulle ehkä se haastavin treeniaika, mutta jo aamupäivä tai alkuilta sopivat hyvin. Tässäkin liian myöhään illalla tehdyt kovatehoiset harjoitukset voivat lykätä nukkumaanmenoaikaa, koska keho ei meinaa rauhoittua kunnolla.

Itselleen sopivimman treeniajan löytää kokeilemalla.

Aamupala ennen treeniä?

Paljon on puhuttu aamutreeneistä tyhjällä vatsalla tehtyinä rasvanpolttotreeneinä. Itse en lähtisi tekemään treeniä tyhjällä vatsalla ja vähillä energioilla eikä siitä oikeasti ole sen enempää hyötyä rasvanpolton osaltakaan.

Jos et syö aamupalaa ennen treeniä et jaksa treenata ja sen myötä laskee niin treeniteho kuin energiankulutuskin. Tämä pätee yhtälailla myös päivällä tai illalla tehtyihin treeneihin ja siksi on hyvä syödä riittävästi kulutukseesi nähden. Kun teet heti aamulla kovatehoisen treenin pidä huolta, että syöt riittävästi, muttet kuitenkaan liikaa ennen treeniä. Kevyempi aamupala myös katkaisee yön paastotilan ja auttaa verensokereita pysymään hyvällä tasolla harjoituksen ajan. 

Tärkein seikka joka vaikuttaa painonhallintaan tai kiinteytymiseen on treenin kesto ja rasittavuustaso sekä sen aikana kulutettu energiamäärä. Mitä tehokkaampi treeni sen suurempi kulutus on treenin jälkeen. 

Syö siis joka päivä ja pitkin päivää monipuolisesti ja riittävästi jotta lihasten energiatasot pysyvät täynnä ja suorituskyky hyvänä. 

Vinkkejä ja motivaatiota aamutreeneihin

Kevyt aamupala, vaikka monipuolinen smoothie sopii hyvin ennen aamutreeniä. Jo aiemmin viikolla postasin aamupalan vaikutuksesta ennen aamutreeniä. Smoothie on nopea ja helppo tehdä vaikka valmiiksi edellisiltana ja kun siihen laittaa niin hiilihydraatteja, pehmeitä rasvoja ja proteiinia saat siitä maukkaan ja ravitsevan aamupalan. Nappaa mukaan myös jotain mitä syöt treenin jälkeen jos et pääse kotiin noin puolen tunnin sisällä treenistä. Tämä auttaa palautumiseen sekä kehitykseen.

Valmistaudu aamutreeniin hyvin. Suunnittele viikon treenit etukäteen ja laita kaikki varusteet valmiiksi odottamaan jo edellisiltana. Kun kaikki on hyvin suunniteltu ja tehty mahdollisimman pitkälle valmiiksi ei tule helposti houkutusta jäädä kotiin nukkumaan. 

Kun suunnittelet viikon treenejä etukäteen, laita aamutreenipäiville sellainen treeni joka houkuttaa eniten lähtemään liikkeelle. Jos aamuun osuu kovatehoinen treeni, joka joko nostaa sykettä korkeammalle tai sisältää raskaita painoja on hyvä muistaa laskea aikaa myös huolelliselle alkulämmittelylle, jotta keho saa rauhassa valmistautua treeniin.

Mikä sen mukavampaa kuin aamutreenin tuoma hyvä energiapiikki ja siitä saamasi parempi vireystaso päivään? Aamutreeni voi myös parantaa työtehokkuutta ja keskittymiskykyäsi. Ja kun olet tehnyt treenin heti aamulla jää sinulle aikaa illalla muuhun.

Jos et ole tottunut lähtemään treeniin heti aamusta voi se aluksi tuntua hankalalta ja haastavalta, mutta todennäköisesti totut siihen jos vain annat mahdollisuuden aamutreeneille. 

Täältä löydät vinkkiä siihen miten treenata oikealla tavalla oikeaan aikaan.

www.personaltrainerturku.net

Kokonaisvaltaista hyvinvointia elämääsi liikaa ruuveja kiristämättä <3

Share this post: